Nyttiga alternativ till helgen
Mangokulor med citronsmak
Ingredienser:
- 2,5 dl naturella nötter (jag väljer 50/50 cashew/mandel)
- 100 gram torkade mangoskivor (blötlagda i ca 20 min)
- 10 osvavlade aprikoser, urkärnade (blötlagda i ca 20 min)
- Rivet skal från 1⁄2 ekologisk citron + 1 msk citronjuice
- 1,5 dl kokosflingor (jag rostar flingorna på låg temperatur i ugnen för att få fram mer kokossmak, lägg undan 0,5 dl kokosflingor på ett fat, som sedan ska användas som strössel)
- Eventuellt 1 msk honung eller agavesirap (för sötare resultat)
Gör så här:
- Mixa nötterna till ett grovt kross i en matberedare.
- Sila av den torkade frukten, pressa ut vattnet med hjälp av en sked.
- Mixa torkad frukt, citronskal, citronjuice, ev. honung och 1 dl kokos till en jämn massa.
- Kyl tills massan blir lätt att forma till kulor eller kavla ut smeten mellan två bakplåtspapper (kyl och skär i bitar).
- Rulla kulorna i kokosflingor eller nötkross.
- Avnjut kylskåpskalla till det te du gillar mest!
Oemotståndliga snickerspraliner
Ingredienser
100 gram mörk choklad
1/2 dl jordnötter
1/2 dl osötat jordnötssmör
2-3 tsk sukrin
Gör så här
Krossa jordnötterna lätt. Smält chokladen i mikro eller vattenbad. Värm jordnötterna ihop med jordnötssmöret på svag värme i en kastrull. Häll choklad i botten i iskubsformer (av silikon). Låt stelna 10-15 minuter i kylskåp. Fyll upp med jordnötsröran och med den sista chokladen. Låt stelna i frysen innan du tar ut dem ur formarna eftersom jordnötsröran lätt blir för lös annars.
Kommentarer
Trackback