Kokos

 

Kokos är väldigt populärt bland idrottsmän och kvinnor. Kokos finns i flera olika former och är ett lite sundare alternativ till komjölk. Nedan har jag hittat lite fakta om vad kokos är bra för och varför man borde äta/dricka det lite oftare.

 

Kokos ger bättre blodfetter

Kokos och kokosfett har i studier visat sig ge förbättrade blodfetter och en minskning av fettet runt midjan, alltså den fetman som är kopplad till en högre risk för hjärt-kärlsjukdom. Detta går stick i stäv med de varningar som förr utfärdats om att kokos skulle vara dåligt för hjärt-kärlhälsan. Om något så är kokos bra för densamma!

 

Kokos är bra för magen

Fettet i kokos har dessutom visat sig vara bra för människor med kroniska inflammatoriska tarmsjudkomar som Crohn’s och minskar genomsläppligheten i tarmen. Det låter kanske konstigt men faktum är att många har problem med att deras tarm är vad man närmast kan beskriva som sliten och det gör att saker som inte ska kunna smita igenom tarmväggen in i kroppen gör det. Det kan sedan orsaka en mängd besvär och sjukdomstillstånd.  Om du äter kokos minskar du risken för att detta sker.

 

Kokos gör dig mätt och höjer din ämnesomsättning

Studier gjorda på både djur och människa visar att fetterna i kokos höjer ämnesomsättningen och gör oss mätta. Personer som får äta en frukost med en riklig mängd av dessa fetter äter spontant mindre till lunch och deras kroppar gör av med mer energi utan att de ens behöver röra på sig! Många menar att en större konsumtion av kokosprodukter skulle kunna minska risken för övervikt.

Det finns indikationer på att fetterna i kokos kan göra att de essentiella (livsnödvändiga) omega 3 och omega 6-fetterna inte oxideras (förbränns). Detta skulle då kunna göra att behovet av de essentiella fetterna inte är lika stort om kokosfett intas i tillräckligt mängd. Goda nyheter för dig som inte gillar fisk.

 

Kokosvatten är en bra alternativ som sportdryck efter träning, men med måttlig träning. Kokosvatten är en naturlig dryck som har allt din genomsnittliga sportdryck innehåller och mer. Kokosvatten innehåller fem gånger mer kalium än Gatorade eller Powerade. När du får kramp i musklerna kan kalium hjälpa dig att bli av med krampen.

 

Och bara för att detta är nyttigt så ska kokos inte överkonsumeras. Likadant med allt vi äter. Men ett bra tips på att få i sig koskos är att göra smoothies på kokosmjölk istället för mjölk eller yoghurt. Det blir en slät, god och mättande smoothie och här nedan jag har lagt upp lite tips jag hittat på nätet på bra och goda smoothies som innehåller någon form av kokos. Jättebra som både frukost och kvällsfika!

 

 

 

Annanas och Kokossmoothie 

2 tsk kokosflingor

1 dl fryst ananas

12 st pressad lime

1 12 dl Arla® mild yoghurt vanilj

 

Tropisk Jordgubbssmoothie

2msk kokosmjölk

1dl ananasjuice

8st jordgubbar

 

Banansmoothie med mango och kokosmjölk

1 banan
2dl frysta mangobitar
2½dl kokosmjölk
2dl rismjölk

 

Källa

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
What Motivates You Most